Som led i vores bachelor-projekt på 8. semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole tog vi, Lukas Nørgaard Bødiker og Søren Sahl Jeppesen, på en 9-dages felttur til Georgien, hvor vi har afdækket det politiske landskab.
(click video here, see more below)

Formålet var at prøve at forstå det georgiske politiske landskab og samfund ved at grave et spadestik dybere, end der typisk er tid til i en nyhedsudsendelse eller lignende. Ved at tale med flere parter ville vi prøve at forstå den polarisering, som landet de seneste år har oplevet med regeringspartiet Georgiens Drøm i spidsen – splittelsen mellem at rykke tættere på nabolandet Rusland på den ene side og drømmen om et medlemskab i EU på den anden.
Vi begyndte turen i hovedstaden, Tbilisi. Her talte vi med demonstranter, der var utilfredse med valgresultatet fra parlamentsvalget i oktober 2024. Vi mødte mange mennesker, der har svært ved at se en fremtid i det lille land i Kaukasus, men som bliver og kæmper for deres frihed. Vi talte også med journalister, der har oplevet, at deres pressefrihed er blevet indskrænket, og at deres job er blevet mere vanskeligt at udføre. Modparten skulle naturligvis også høres, og derfor besøgte vi Georgiens Drøms hovedkontor, hvor vi lavede et interview med en vigtig politisk talsperson. I den georgiske hovedstad mærkede vi tydeligt de politiske efterdønninger og bølgeskvulp fra valget.
Efter flere dage med reportage i Tbilisi tog vi videre til den tredjestørste by, Kutaisi, der ligger i Imareti-regionen. Det er en region, der er præget af emigration, arbejdsløshed og fattigdom. Her besøgte vi blandt andet lokale landsbyer, hvor vi med hjælp fra en lokal tolk talte med indbyggerne om livet langt fra Tbilisi. Her mærkes modstanden mod regeringen mindre, og flere støtter også Georgiens Drøm. Vi blev klogere på, at valget ofte står mellem at sælge for eksempel grøntsager til Rusland eller slet ikke at sælge noget. Det er en mere ”overset” fortælling fra landet, der gav os et indblik i, at valget mellem EU og Rusland ikke er så sort-hvidt.
Samlet har vores rejse og de mennesker, vi har mødt, givet os en kæmpe forståelse for Georgien som land og for de udfordringer, det georgiske folk står overfor. Situationen i landet ser fortsat ud til at være højspændt og konstant under udvikling. Hvis Georgien en dag skal være med i EU, bliver det også nødvendigt for danske medieforbrugere at have forståelse for landets historie og samtid. Det har vi på bedste vis forsøgt at bidrage til med denne tur.
Links til vores videoer:
https://www.youtube.com/watch?v=u1AwS-dpHJw (Video om protestbevægelser fra Tbilisi)
https://www.youtube.com/watch?v=Td4o5qKWDXc (Video om livet langt fra hovedstaden)
Link til artikler og hele projektet; brug kodeord Georgien123
https://bachelorgeorgiendmjx.mediajungle.dk/
Billeder fra turen:




sad