Af Kasper Krupsdahl
Link til emnereportage: https://kasperkfotojournalistik.mediajungle.dk/2025/04/04/bag-gardinet/
Og link til video fra Görlitz:
Her til vores afsluttende projekt på 4. semester, valgte jeg at tage til Görlitz i Tyskland for at lave en reportage fra en by, hvor 46,7% stemmer højreekstremt – altså en by man kan kalde for en AfD højborg, og en politisk splittet by.
I den saksiske by Görlitz, der ender jeg med hjælp fra lokale frivillige og journalister at få kontakt med flere forskellige flygtninge. Dagligt oplever de en fremmedfjendskhed over deres tilstedeværelse i byen. Der er personer i byen, der gerne vil hjælpe dem, og så er der de personer, som demonstrerer i mod dem.
Til min historie fokuserer jeg på tre udlændinge:
Mohammad er 40 år, fra Syrien og kom til Görlitz ulovligt for 11 måneder siden. Han har indtil videre kun gode oplevelser fra byen. Det er alle de frivillige stemmer, han er stødt ind i og tilbringer sin dagligdag med. Mohammad taler og forstår heller ikke særligt godt tysk, og opfatter derfor nok ikke de gange, hvor tyske borgere omtaler ham negativt i det offentlige rum. Det oplevede jeg ikke direkte med ham, men ved, at det sker for udlændinge. Mohammad håber at kunne få arbejde, så han kan betale sin skat til den tyske stat.
Nataliia kom til Görlitz med sin søn Mark for 3 år siden. De flygtede fra Kiyv og var nogle af de første ukrainske flygtninge, der kom til byen. Nataliia har fået støtte fra byen i starten, men oplever mætheden for dem nu. Siden hun kom til byen har hun gået til tyskundervisning i et forsøg på at få et arbejde, men det er stadig ikke lykkes endnu. Der er en tendens, at man skal tale flydende tysk, hvilket gør det stort set umuligt. Men Nataliia skal blive i Görltiz. Hendes søn siger nemlig, at han allerede taler bedre tysk end ukrainsk og er integreret i byen og har venner.
Viktoriia Sheliia er ukrainsk flygtning, uddannet psykolog og er ansvarlig for et ugentligt gruppepsykologtilbud til ukrainske unge i alderen 13-18 år. Hun flygtede ved starten af krigen, og har siden hjulpet andre flygtninge med at vænne sig til den nye tilværelse og få bugt med traumerne. Til psykologmøderne taler de unge om gode og svære oplevelser. Der er mobning i skolen, problemer med forældrene i hjemmet. Men der er også optursoplevelser, hvor nogen er kommet ind på det bedste gymnasie i byen.
Denne dagligdag kommer næppe til at forsvinde. Siden jeg kom hjem fra min tur den 21 marts, så er støtten til AfD vokset nationalt. Ifølge meningsmålinger fra den 4 april, så er AfD det største parti med 24% af stemmerne. Den politiske splittelse i Görlitz og en usikker hverdag for udlændingene fortsætter.